RAKAN BLOG MASJID

13 November 2010

KHASIAT STIGMA ZAFARAN YANG DIKAGUMIZafaran adalah sejenis rempah ratus dari stigma bunga Zafaran (Crocus sativus), dari spesis keluarga Iridaceae. Bunga zafaran ada tiga stigma. Iran menguasai 94 peratus (peringkat dunia) pasaran Zafaran. Lain-lain pengeluar ialah Sepanyol, India, Greece, Azerbaijan, Maghribi dan Itali. Selain untuk menyedapkan masakan, ia juga dianggap ramuan terbaik untuk kesihatan, perubatan, alat solek, masakan, minyak wangi, dan bahan pewarna. Zafaran kaya dengan vitamin B2, hydrocloric acid dan Riboflavin.

Dalam kitab Tibbul Imama A'li, Saidina Ali menyatakan:

"Sesiapa yang mengambil sebahagian Zafaran tulen dan Su'dun satu bahagian dicampurkan dengan 'asal (madu), diminum sebanyak dua misqal (dua sudu) pada setiap hari, maka dia dikagumi tentang ingatannya sehingga dituduh melakukan sihir."


Di dalam mazhab Jafari, khasiat Zafaran adalah terlalu banyak sehingga melangkaui fikiran manusia. Tidak keterlaluan saya katakan kerana keintiman mazhab Jafari dengan ahlul bait maka rahsia Zafaran dalam perubatan menjadi warisan mereka yang harus kita gali dan kita kongsi.

Oleh kerana sekarang adalah musim menuai Zafaran di Mashad, Iran; maka inilah saya tampilkan foto-foto dari ladangnya.

No comments:

Post a Comment

PERINGATAN BAGI LELAKI !

Mengikut Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995
"Mana-mana lelaki yang baligh yang tidak menunaikan Sembahyang Jumaat

tanpa apa-apa keuzuran syarie yang boleh didakwa dibawah Seksyen 20,

Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995, sekiranya disabit

kesalahan boleh di denda tidak lebih RM1,000 ATAU dipenjarakan selama

tempoh tidak melebihi enam (6) bulan ATAU kedua-duanya sekali."