RAKAN BLOG MASJID

15 September 2009

SANTAPAN ROHANI ISTIMEWA DI MASJID BUKIT INDAH


Masjid Bukit Indah diberitakan gembira dikunjungi oleh Syeikh Mohammad Siyam, Mantan Imam Masjdi Al Aqsa yang sekarang menetap di Yaman. Beliau tidak dibenarkan balik ke Palestin. Sambutan ahli kariah cukup membanggakan. Kutipan derma mencecah 9 ribu lebih, kutipan yang melambangkan keprihatian ahli kariah kepada perjuangan rakyat Palestin. JazakumuLLAH kepada semua ahli kariah yang begitu iltizam dengan nasib sesama Islam. Mudah mudahan Allah memberikan keberkatan kepada harta ahli kariah MBI semua. Allah juga akana menurunkana rahmah-Nya serta keredhaan-Nya kepada masyarakat yang melaksanakan tanggungjawab mereka seumpama menderma,
firman Allah Ta'ala:
ومما رزقناهم ينفقون(dan apa yang Kami berikan kepada mereka, mereka infaqkan yakni sedekahkan - Surah al Baqarah ayat 3)

Ramai kagum dengan Syeikh Siyam ini, beliau boleh khatam quran setiap 3 hari, sepanjang perjalanan beliau dari Kedah ke Kelantanpun beliau sempat khatam Al-Quran juga. ALLAHUAKBAR.....begitu sekali hebatnya amalan syeikh Siyam. Hidupnya sentiasa dengan mashaf Al-Quran. Itulah contoh alim yang mempraktikan ilmunya. Oleh itu, wahai teman-teman ahli kariah semua.....contohilah akhlak yang terpuji ini, hidup dengan Al-Quran, dan matipun dengan Al-Quran.

No comments:

Post a Comment

PERINGATAN BAGI LELAKI !

Mengikut Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995
"Mana-mana lelaki yang baligh yang tidak menunaikan Sembahyang Jumaat

tanpa apa-apa keuzuran syarie yang boleh didakwa dibawah Seksyen 20,

Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995, sekiranya disabit

kesalahan boleh di denda tidak lebih RM1,000 ATAU dipenjarakan selama

tempoh tidak melebihi enam (6) bulan ATAU kedua-duanya sekali."